Noi vești de la OMS! Cine sunt persoanele care vor avea avea prioritate la vaccinarea anticoronavirus!
Repartizarea vaccinului împotriva COVID-19 este una „politică”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit Politico Europe.
Într-un comentariu cu privire la cadrul legal propus de OMS pentru repartizarea vaccinului pe glob odată ce un ser va deveni disponibil, Tedros a precizat că nu va funcționa fără gir politic și fără voința liderilor de a-și asuma riscuri.
„Ceea ce propunem este: Trebuie să vaccinăm anumite persoane în toate țările mai degrabă decât să vaccinăm toate persoanele în anumite țări”, a declarat Tedros, într-o întâlnire cu conducerea executivă a OMS, în care a mai adăugat că, pentru ca acest lucru să fie posibil, liderii politici vor avea „dificultăți, în special având în vedere respectivele lor circumscripții electorale”.
OMS a propus ca, în toată lumea, primele grupuri pentru a fi vaccinate împotriva COVID-19 să fie cadrele medicale din prima linie, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, dar și cele mai tinere care au boli asociate ce le expun unui risc mai mare de mortalitate pe fondul infecției cu SARS-CoV-2.
Dacă oamenii primesc explicații potrivite cu privire la de ce nu este vaccinată toată lumea imediat, vor accepta situația, este de părere directorul general al OMS. „Pentru că prin vaccinarea câtorva în toate țările, deschidem lumea mai repede”, a adăugat el.
În Europa, situația este extrem de gravă
Experţii OMS avertizează că situația pandemiei în Europa este „foarte gravă” din cauza „ratei alarmante de transmitere”. Directorul regional al OMS, Hans Kluge a declarat că peste jumătate din țările europene au raportat o creștere a infecțiilor cu coronavirus de peste 10% în ultimele săptămâni. „În primăvara și la începutul verii am putut vedea impactul măsurilor stricte de izolare. Eforturile noastre, sacrificiile noastre, au dat roade. În iunie, cazurile au atins un nivel minim. Creșterea numărului de cazuri din septembrie ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Trebuie să ne trezim la realitate. Deși aceste cifre reflectă și creșterea numărului de teste, putem observa rate alarmante de transmisie în întreaga regiune”, a mai declarat Hans Kluge.